Levend model

De mens is één van de meest complexe en interessante studieobjecten die er bestaan. Sinds vele eeuwen is de menselijke figuur ook voor de kunstenaar een belangrijke bron van inspiratie die blijft intrigeren. 

In het atelier Levend Model is “het tekenen naar een levende figuur” een uitstekende oefening om te leren tekenen wat je ziet, en niet wat je denkt te zien. Je wordt als tekenaar verplicht om te kijken en onderzoek te doen naar lijnvoering, verhouding, vorm, volume, ruimte, schaduw, beweging, perspectief, spanning en compositie.

Afwisselende tekentechnieken worden één voor één ontdekt: houtskool, potlood, krijt, stift, pastel, conté, pen en penseel met bister, inkt, verf, aquarel of zelfs klei. Soms traag tekenend, metend en in detail, dan weer snel, los en schematisch. Het oog wordt voortdurend getraind om waar te nemen en te interpreteren. Verschillende formaten worden uitgeprobeerd, van levensgrote studies tot kleine snelschetsen. Zowel het onderzoek naar de constructieve opbouw als naar de expressieve mogelijkheden van de tekening komen aan bod.

Elke dinsdagnamiddag of -avond kan je in dit atelier komen schetsen naar een levend naaktmodel dat in steeds wisselende houdingen poseert. Regelmatig wordt het naaktmodel afgewisseld met een expressief gekleed model (ballerina, buikdanseres, Tai-chi, yoga, bodybuilders,...). In het atelier staan beginners en gevorderden zonder onderscheid naast elkaar te tekenen. Een frisse manier van kijken, een persoonlijke interpretatie en eigen schriftuur worden er sterk gestimuleerd.

  • normaal traject: 8u per week, 5 leerjaren
  • vertraagd traject: 4u per week, 10 leerjaren
  • specialisatie: 8u per week, 2 leerjaren. Bekijk hier de toelatingsvoorwaarden voor de Specialisatie.
  • leerkracht levend model: Inge Godelaine
  • kan gecombineerd worden met een ander atelier