Grafische druktechnieken

  • 4u per week op maandagnamiddag van 13u30 tot 17u
  • Kan gecombineerd worden met een ander atelier van 4u
  • lessen gaan door in de Schuur

Het grafisch drukatelier is geen aparte opleiding, maar een onderdeel van het atelier tekenkunst. Deze lessen vormen een boeiende zoektocht naar nieuwe technieken en allerlei grafische experimenten.

Etsen, lino’s maken, karton- of gelatinedruk, monotypes, er is voldoende ruimte om te experimenteren met diverse grafische technieken.

Grafiek is een zeer veelzijdige kunstvorm waarmee enorm veel mogelijk is: hoogdruk, diepdruk, vlakdruk of monoprint. Deze verschillende druktechnieken nodigen uit tot experimenteren en leveren steevast verrassende resultaten op. 

Uiteraard is het drukproces complexer en misschien avontuurlijker dan het tekenen op zich. Vooraf weet je nooit exact hoe je druk er uit zal zien. Je werkt met arceringen en lijnen, of zelfs met allerlei objecten … van planten tot een plastiek zakje.

Schakeringen en texturen krijg je door te krassen, markeren, vernietigen en experimenteren met materialen op de plaat. Het drukken kan leiden tot een fascinerend eindresultaat, maar een afdruk kan net zo goed een inspiratiebron of vertrekpunt zijn voor een nieuwe tekening of een schilderij.

De basistechniek is de monotype. De oorsprong van deze specifiek druktechniek vinden we lang geleden terug in de kunstgeschiedenis. Pioniers waren Rembrandt, William Blake, Degas, Gauguin en Picasso.

Monoprint, het woord zegt het zelf – dit is een druktechniek waarbij slechts één afdruk kan worden gemaakt. De techniek wordt ook wel monotype of monotypie genoemd. Op een plaat wordt met drukinkt of met verf een afbeelding gemaakt. Terwijl de inkt nog nat is, wordt deze afgedrukt op papier of een andere drager. Een tweede afdruk maken is niet mogelijk.

Wat verwachten we van de leerlingen?

  • de goesting om te experimenteren met verschillende grafische technieken, diverse papiersoorten of andere ongewone dragers en materialen
  • een open vizier wat betreft inhoud en vormgeving
  • de drang om je artistieke en technische grenzen te verleggen
  • interesse om eventueel een cross-over te maken met een andere discipline of atelier

Leraar grafische druktechnieken: Heidi Wygaerden