Klei is één van de meest natuurlijke materialen die we in de beeldende kunst terugvinden. Het directe fysieke contact met deze materie is onbeschrijfelijk en geeft veel voldoening. De mogelijkheden ervan zijn veelzijdig en quasi oneindig. Keramiek is oud, maar tegelijk is het héél actueel!
Het keramiekatelier wil een inspirerende omgeving zijn, waar de leerling alle kansen krijgt om zich creatief en artistiek te ontplooien. Het volgen van een eigen artistiek parcours wordt in de eerste jaren voorafgegaan door het aanleren van de verschillende basistechnieken: klei kneden, duwen, rollen, persen, draaien of gieten in een mal. Stap voor stap wordt de leerling individueel begeleid in het leerproces: van eenvoudige opbouwtechnieken tot meer complexe vorm-assemblages en van simpele slibdecoraties tot experimentele versiertechnieken.
Keramiek is een eerder technische en complexe kunstvorm en vergt heel wat onderzoek, experiment en geduld van de leerling.
In de Specialisatie krijgen onze leerlingen de nodige ruimte om zich technisch en artistiek verder zelfstandig te ontwikkelen. Een grote vrijheid, openheid en een flinke dosis zelfvertrouwen zijn hier essentieel. De ontwikkeling van een eigen artistieke praktijk wordt ondersteund door de leerkrachten. Bekijk hier de toelatingsvoorwaarden voor de Specialisatie.
- normaal traject: 8u per week, 5 leerjaren
- vertraagd traject: 4u per week, 10 leerjaren
- specialisatie: 8u per week, 2 leerjaren
- leerkrachten keramiek: Myriam Daems, Natalia Drobot en Merel Verschaeren