Naar inhoud

Leerlingen met beperking

Atelier op maat
  • dinsdagochtend om 9u30
  • dinsdagnamiddag om 13u45
  • dinsdagavond om 18u

Elke dinsdag gaat de academie in zee met enkele externe partners uit de zorgsector in Geel: het MPI, het Dagcentrum en Huis De Post (EEPOS). Hun bewoners-met-een beperking zijn vaak op zoek naar zinvolle dag- of avondactiviteiten. Deze mensen hebben bijzondere behoeften en die krijgen ze dan ook in de academie.

Eén keer per week komen ze naar het atelier in een beperkt groepje, mét een begeleider vanuit hun instelling of soms alleen. Ze volgen een aangepast individueel traject: dit wil zeggen dat ze artistiek-pedagogische begeleiding krijgen ‘op maat van elk individu’. 4 lesuren achter elkaar geconcentreerd bezig zijn, is vaak té lang voor hen. Daarom volgen ze een kleiner aantal lesuren of worden ze vrijgesteld van bepaalde vakken.

In het atelier-op-maat komen diverse materialen en technieken aan bod: er wordt getekend, geschilderd, gedrukt en geboetseerd met klei en papier maché. De leerlingen worden begeleid door een leraar/kunstenaar die hun fantasie, spontaniteit, zin voor verwondering, ontdekking en experiment voortdurend stimuleert en aanmoedigt. Elke deelnemer werkt op zijn eigen manier en eigen tempo, het individuele leerproces staat centraal.

Geen van onze docenten heeft een speciale opleiding gevolgd om les te geven aan mensen met een beperking. Maar ze hebben wél zelf kunnen kiezen of ze al dan niet willen werken in deze op-maat-ateliers, waardoor ze erg enthousiast en gemotiveerd zijn.

Leerkrachten atelier op maat: Griet Liekens, Laurien Cauwenberg, Anneleen Van Mechelen en Gert De Herdt