Naar inhoud

Atelier keramiek

Keramiek
  • vierde graad: 8u per week, 5 leerjaren
  • vertraagd traject: 4u per week, 10 leerjaren (enkel vanaf het 1e jaar)
  • specialisatie: 8u per week, 2 leerjaren

Klei is één van de meest natuurlijke materialen die we in de beeldende kunst terugvinden. Het directe fysieke contact met de materie is onbeschrijfelijk en geeft veel voldoening. De mogelijkheden ervan zijn oneindig. Ook in onze hedendaagse cultuur en het dagelijkse leven is keramiek nog heel duidelijk aanwezig.

De artistieke vorming in het keramiekatelier vertrekt vanuit een initiatie in de elementaire plastische begrippen. Via doelgerichte opdrachten krijg je een degelijke technische opleiding in de diverse keramische technieken: opbouwen met rollen of lappen, gietvormen en drukmallen, draaitechniek, vormassemblage, vrije integratie van niet-keramisch materiaal, enz.

Ook de meest uiteenlopende decoratietechnieken komen aan bod. Evenveel aandacht wordt besteed aan de materiaal- en vormbeheersing. Onderzoek, analyse, experiment en een kritische houding zijn fundamenteel hiervoor. In de loop van het leertraject krijgt de leerling meer ruimte voor eigen inbreng en een persoonlijke vormgeving. Tijdens de opleiding wordt het alledaagse overstegen en kom je tot creatieve, hedendaagse, artistieke objecten en installaties.

Afhankelijk van je persoonlijkheid kies je het pad van de vrije sculpturale keramiek of dat van de eerder functionele of designobjecten. De combinatie van de interactie tussen de leerling en de leraar/kunstenaar met al zijn ervaring en visie, de confrontatie met de kunstgeschiedenis en –actualiteit, én jouw eigenheid vormen de voedingsbodem voor je persoonlijk werk.

In de specialisatie krijgt je technische en artistieke zelfstandigheid de kans zich verder te ontwikkelen. Een grote vrijheid, openheid en een flinke dosis zelfvertrouwen zijn hier essentieel. Regelmatig verruimen we onze horizon met op keramiek toegespitste excursies naar musea, galerijen en exposities, zowel in binnen- als in buitenland.

Leerkrachten keramiekatelier: Myriam Daems, Natalia Drobot en Merel Verschaeren