Naar inhoud

Levend model

Modeltekenen
  • vierde graad: 8u per week, 5 leerjaren
  • NIEUW: vertraagd traject: 4u per week, 10 leerjaren
  • specialisatie: 8u per week, 2 leerjaren

 

De mens is vanaf de oertijd de belangrijkste bron van inspiratie voor de kunstenaar en tot op vandaag blijft het menselijke figuur intrigeren. In de kunstacademie is het naakte menselijke lichaam een prachtig voorwendsel om al tekenend, onderzoek te doen naar lijnvoering, verhouding, vorm, volume, ruimte, schaduw, beweging, perspectief, spanning en kompositie.

Elke dinsdag namiddag of avond kan je in het atelier “levend model” komen schetsen naar een levend (naakt)model, man of vrouw, dat in steeds wisselende houdingen poseert. Tevens wordt het naaktmodel soms afgewisseld met een expressief gekleed model (ballerina's, buikdansers, Tai-chi, yoga, bodybuilders,...). Iedere les doen we beroep op een ander model.  

 
Verschillende formaten worden uitgeprobeerd, van levensgrote studies tot kleine snelschetsen.

Afwisselende tekentechnieken worden één voor één ontdekt: houtskool, potlood, krijt, stift, pastel, conté, pen en penseel met bister, inkt, aquarel of acrylverf. Soms traag tekenend, metend en in detail, dan weer snel, los en schematisch. Het oog wordt voortdurend getraind om waar te nemen en te interpreteren.

In het modelatelier staan beginners en gevorderden zonder onderscheid naast elkaar te tekenen. Een frisse manier van kijken, een persoonlijke interpretatie en eigen schriftuur worden er sterk gestimuleerd.

Levend model kan gevolgd worden vanaf het eerste jaar, eventueel in combinatie met een ander atelier voor volwassenen.

 

Leerkracht levend model: Inge Godelaine